Helmi ja simpukat

torstaina, lokakuuta 19, 2006

piia, piia...eli pottailua Helmin malliin

Olemme ehkä jo aiemminkin maininneet, että Helmi on viime aikoina aivan tosissaan aloittanut potalla käymisen. Kotona ollessa Helmi osaa aika usein ilmaista pisuhätänsä ja välillä vaippa on säilynyt kuivana jopa 6 tuntia yhteen menoon (tänä aikana käytiin 3 kertaa pisulla). Ulkoilessakin Helmi saattaa pisuhätäänsä huudella, mutta usein liian myöhään, kun pottaa ei useinkaan ole kovin lähellä tarjota.

Pisuhädän Helmi ilmaisee yleensä hokemalla "piia, piia..." tai yrittämällä riisua housujaan tai menemällä vessan ovelle tai suoraan potalle tai joskus myös vain kiukkuamalla äidille. Pottarituaaliin kuuluu aina myös se, että pelkkä housujen alas laskeminen ei riitä vaan ne pitää ottaa ihan kokonaan pois. Lisäksi äidin/isin/mummin tai muun "potattajan" pitää lukea neidille samalla kirjaa/kirjoja ja usein tämä lukuhetki jatkuu pitkään pisun/kakan tulon jälkeenkin.

Joka tapauksessa, on tosi hienoa, että pottailu on alkanut sujumaan näin hienosti jo nyt. Toiveissakin onkin, että Helmi olisi mahdollisesti oppinut kuivaksi ensi kesään mennessä tai miksei jo aikaisemminkin, mutta Helmin ehdoillahan tässä luonnollisesti mennään. Vaikka uskommekin, että vanhemmat voivat varmasti edesauttaa pottailun onnistumista ja kuivaksi oppimista.

Oma osansa on varmasti myös kestovaipoilla, sillä ne eivät keinotekoisesti tunnu kuivilta pissaamisen jälkeen, vaan ovat lopulta jopa litimärkiä. Tällä en kuitenkaan tarkoita varsinaisesti sitä, että kestovaipat olisivat epämiellyttävämpiä vaan sitä, että niitä käyttävät lapset oppivat helpommin ilmaisemaan pissahätäänsä tai myös märkää vaippaa kuin kertiksiä käyttävät.