Helmi ja simpukat

keskiviikkona, syyskuuta 27, 2006

Talvi tulee (ainakin kauppiaiden mielestä!)

Tänään olimme Itäkeskuksessa ostoksilla, koska tajusimme karun tosiasian: jos nyt ei hanki talvihaalaria ja -kenkiä, niin kuukauden päästä myydään varmasti eioota. Äidin, joka on itsekin ollut Intersportissa aikoinaan myyjänä yli 3 vuotta, olisi tietysti pitänyt arvata tämä, koska kyllähän urheilukaupoissakin laitetaan toppatakkeja ja lumilautoja esille viimeistään syyskuun alussa. Ja nyt on sentään melkein lokakuu.

No ostoksilla käynti Helmin kanssa on jo sinänsä haaste, saati sitten oikeankokoisen (ja näköisen) haalarin ja kenkien löytäminen. Tänään Helmi tosin oli hyvinkin yhteistyö-halukkaalla tuulella ja suostui jopa sovittamaan muutamaa haalaria ja kenkäparia. Haalarit ovat kyllä hurjanhintaisia, kalleimmat reilusti yli 100 euroa ja halvimmatkin (edes jotenkin vedenpitävät) noin 40 euroa. Tietysti hinta määräytyy monen tekijän summana, eikä halvalla saa hyvää, varsinkin jos on itsellä edes jotain vaatimuksia.

Hinnan lisäksi haalareissa ärsyttää sukupuolisidonnainen väriskaala: eli sinistä pojille ja (vaalean-)punaista tytöille. Jotain poikkeuksia tästä toki on, tänään näimme kyllä myös vihreää, ruskeaa, viininpunaista ja turkoosia yhdistettyina edellä mainittuihin "perusväreihin". Värien lisäksi haalarien yksityiskohdat ovat selkeästi tytöille tai pojille suunniteltuja. Miksei voisi olla enemmän "unisex-"värejä ja malleja?

En tietystikään usko, että se millaisia vaatteita puen pienelle lapselleni vaikuttaisi jotenkin lopullisesti hänen identiteettiinsä, mutta ainakin muiden ihmisten käyttäytymiseen sillä on vaikutusta (eli siihen miten he suhtautuvat lapseeni). Tästä on tehty jotain tutkimuksiakin, eli tyttövauvat on puettu poikamaiseksi ja päinvastoin. Ja aikuiset kohtelivat tämän jälkeen vauvoja pelkkien vaatteiden perusteella tyttöinä tai poikina riippumatta biologisesta sukupuolesta. Kiintoista tässä tutkimuksessa oli myös se, että tytöille puhuttiin aina hempeitä ja poikia lähes "lennätettiin" ilmaan ja kerrottiin olevan "pikkulentäjiä" (tms.)...
Haalari jäi vielä pohdintaan, koska kahdesta ihan ok-värisestä/mallisesta ei ollut ainakaan juuri nyt oikeaa kokoa.

Kenkien sovittaminen tuntui olevan oikein mieluisaa puuhaa, varsinkin kun jalkaan lopulta laitettiin ne oikeankokoiset kengät. Ja sitten neiti painelikin pitkin kauppaa ja jakeli kaikille muille asiakkaille sekä myyjille ihania hymyjä ja kikatusta. Kenkäkaupan myyjä oli yllättävän mukava ja selkeästi lapsista pitävä, mikä ei ole ikävä kyllä itsestäänselvää joka kaupassa. Ei siis edes lastenvaateliikkeissa (nim.kokemusta on). Lisäksi myyjä oli asiantunteva ja osasi todella auttaa oikean koon ja kengän valinnassa. Joten ostimme tänään talvikengät , joissa on vedenpitävyyden lisäksi hauska heijastin, joka muuttaa väriä sään muuttuessa pakkaskeliksi!