Helmi ja simpukat

tiistaina, syyskuuta 12, 2006

Harrastukset

Kuten "taitoluettelosta" voi päätellä on neiti aikamoinen touhottaja ja
puuhailee koko ajan jotakin. Jottei puuha vaan loppuisi kesken, olemme
myös aloittaneet kaksi harrastusta:

  • Helsingin konservatorion musiikkileikkikoulun perjantaisin klo 9.30-10
  • Kassandran afrikkalaisen laulu-ja tanssityöpajan tiistaisin klo 16.15-17.

Musiikkileikkikoulussa eli muskarissa lauletaan, leikitään ja liikutaan musiikin tahtiin. Lisäksi Helmi on kahdella ensimmäisellä kerralla työntänyt tuoleja, maannut lattialla, kantanut kenkiä ja pyytänyt monta kertaa vettä juodakseen. Onneksi Helmi ei ole muskarin ainoa vilkas touhottaja, vaan Helmin kaveri Jose on aivan samanlainen. Joten siellä me äidit istumme piirissä ja laulamme mm. Kultakalat-laulua samalla kun rakkaat lapsemme juoksentelevat ympäri huonetta. Toki välillä Helmi malttaa rauhoittua laululeikkeihin ja suostuu jopa olemaan hetken sylissäkin. Muskarin vetäjä totesi myös, että kyllä ne lapset ainakin kuulevat (ja kuuntelevat) kaiken musiikin ja laulun, vaikka eivät malttaisikaan aina leikkiä mukana.

Ennen muskarin alkua oli vanhempainilta, jossa kerrottiin, mitä kaikkea hyvää tästä harrastuksesta on lapsille. Erityisesti korostettiin sitä, että musiikki ja laulut auttavat varhaisten vuorovaikutussuhteiden vahvistamisessa ja sen vuoksi lapsille tutuiksi tulleet lorut/leikit auttavat luomaan turvallisen olon monissa vaikeissakin tilanteissa. Jonkun mielestä voi kuullostaa ihan höpöhöpöltä, mutta kokemuksemme mukaan Helmi on rauhoittunut jo pienestä pitäen tiettyjä lauluja kuunnellessaan. Lisäksi jos itse alkaa lallatella, vaikka kesken vaipanvaihtokiukkushown, niin ei ainakaan pysty kiukustumaan niin nopeasti.

Eli uskomme vakaasti, että muskarista on hyötyä lapsen kehitykselle, vaikka Helmi välillä onkin sitä mieltä, että meno siellä on liian rauhallista...Helmi on myös antanut näytteitä musikaalisuudestaan, sillä Erna-mummun luona Helmi soitti hienosti pianoa ja lisäksi neiti on ruvennut lauleskelemaan itsekseen muskarissa opittua laulua. Laulun sanat ovat jotakuinkin "soita, soittele, Helmi tässä soittelee" ja Helmin versio kuuluu näin "tii-taa-tita tii - tii"!

Afrikkalaisessa laulu-ja tanssityöpajassa opetetaan afrikkalaisia laululeikkejä, tanssia ja rummun soittoa. Opettajina toimivat nigerialainen Fatima ja senegalilainen Pape. Kummatkin ovat asuneet Suomessa jo kauan ja puhuvat sujuvasti suomea, eli mitään "kielikylpyä" ei varsinaisesti olekaan tarjolla, vaikka osa laululeikeistä lauletaankin alkuperäiskielillä. Ensimmäisellä kerralla Helmi vähän ujosteli ja halusi olla aika paljon äidin sylissä, mutta rohkaistui lopulta ja tykkäsi kovasti rummuttamisestakin. Helmi on ryhmän nuorin, suurin osa on 2-4 vuotiaita, mutta hyvin Helmi silti pystyi tekemään samaa mitä muutkin, eli tanssimaan ja rummuttaman. Lisäksi äiti on innoissaan, sillä myös aikuisilla on omat rummut, joten siellähän oppii afrikkalaisen rummunsoiton alkeet ikään kuin "kaupan päälle".