Helmi ja simpukat

tiistaina, tammikuuta 16, 2007

Helmi kasvaa ja kehittyy

Kävimme 5.1. neuvolassa ja saimme siellä tietää neidin "uudet" mitat:

Pituus: 87cm
Paino: 12,8kg
Päänympärys: 50cm

Eli hienosti on Helmi kasvanut, reilun puolen vuoden aikana oli tullut pituutta lisää 7,5cm ja painoakin yli puolitoista kiloa. Pituuskasvun on kyllä huomannut, sillä vaatteet ovat käyneet hurjaa vauhtia pieniksi ja jalankokokin (nyt n.25) on kasvanut nopeasti. Kengännumerohan on lähes suoraan verrannollinen pituuteen ja kasvaa aina vähän edellä (eli siis jos on isojalkainen vauveli, niin se ennakoi, että hänestä kasvaa suht pitkä lapsi).

Painonlisäys tuntui hieman isohkolta, koska meistä on vaikuttanut siltä, että neiti on hoikistunut aina vaan. Mutta kuten neuvolantätikin huomautti, niin jos pituutta tulee tuota tahtia, niin on vaan hyvä, että painoakin tulee lisää ihan kunnolla. Lisäksi Helmin pituus-painosuhde on aina kulkenut hyvin tasaista käyrää, nyt tosin pituus tuntuu "karkaavan edelle".

Neuvolantäti kehui Helmin kehittyneen hienosti, sekä hienomotoriset että muut motoriset taidot ovat hyvät. Helmi potki vastaanotolla palloa ja täti sitä ihmetteli tyyliin "tätä taitoa testataan vasta 2-vuotiaasta alkaen". Me totesimme siihen, että onhan neitimme palloa (sählypallosta jalkapalloon) potkinut jo muutaman kuukauden. Lisäksi kuulemma juokseminenkaan ei välttämättä suju tämänikäiseltä. Helmiltä kyllä sujuu, pääsee vähän liiankin lujaa nykyään=).

Täti ihaili myös Helmin keskittymiskykyä ja puheen kehitystä. "Tuottaa 3-sanaisia lauseita" kirjoitettiin neuvolakorttiinkin. Helmi rohkaistui juttelemaan neuvolassa ja lisäksi neiti piirsi tädille hienon piirrustuksen. Tässä muutama esimerkki 3-sanaisista lauseista:

"Tässä/Tossa on muumi(tai joku muu esine tai asia)"
"Äiti, tule tanssiin"
"Isi autolla töössä (töissä)"
"Saaran/Kikin luo junalla"
"Isi, istu siinä"
"Äiti on ulkona"
"Koira (h)aukkuu ulkona"
"Helmi kukkuu (nukkuu) sängyssä"

Puhetta ja uusia sanoja tuleekin edelleen päivä päivältä lisää. Nykyään neidin kanssa voi todella keskustella! Helmi on alkanut ymmärtää myös erilaisia käsitteitä ja vastakohtia kuten korkealla/alhaalla, iso/pieni, kylmä/kuuma, eteenpäin/paikallaan. Myös puheen ymmärtäminen on kehittynyt hyvin, koska Helmille voi antaa monisanaisia ohjeita ja pyyntöjä. Kuten esimerkiksi: "Vie haarukka pöydälle", "Kerää legot laatikkoon", "Riisu vaatteet, niin pääset kylpyyn".

Helmi tunnistaa tuttuja sanoja myös lauluista ja yritttää matkia pieniä pätkiä niistä. Tälläisiä ovat esim. "kannu, kannu kaulassansa" (siili menee lypsylle), "koko, koko päivä leikitään" (lastenohjelma Himpuloiden tunnuslaulu), "nami, nami pookkanaa" (popsi, popsi porkkanaa) ja "sou, sou soudetaan" (sou, sou soudetaan). Lisäksi pikkuneiti haluaa kuunnella musiikkia ja tanssia sen mukana vähintään 3 kertaa päivässä, yleensä useammin, mutta se onkin jo uuden kirjoituksen aihe=).