Helmi ja simpukat

torstaina, toukokuuta 31, 2007

Lomakertomus (osa 1)








Alkusanat

Lomalla oli ihanaa, mutta lomanjälkeinen arki oli ankeaa: palatessa odottivat räntäsateet ja koko seuraavan viikon simpukat olivat mahataudissa ja Helmi sitä seuraavan viikon flunssassa. Joten sairastelusta johtuen myös blogin päivitys on myöhästynyt. Lomalla tietysti aina sattuu ja tapahtuu, meidän pahin tapahtuma oli, että hukkasimme kameralaukun ja muistikortin, jolla oli lähestulkoon kaikki lomakuvamme.


Joten kuvia on nyt sitten vain kahdelta vikalta päivältä, joista toinen oli sateinen, eli melko huono kuvasaalis viikon aurinkolomalta. Mutta älkää antako sen häiritä, mukavia kuvia jäi silti ja muut muistot tietysti säilyvät mielissämme. Ja kaiken kaikkiaan: ne olivat kuitenkin vain valokuvia...Koska ihastuimme Kreetaan kovasti, niin olemmekin vitsailleet, että kuvat saa helposti takaisin lähtemällä syksyllä uudestaan samaan paikkaan! Olimme kuitenkin ajatelleet, että kuvat kertovat enemmän kuin tarinat, mutta nyt saatte matkakuvauksen sanallisesti muutamien kuvien kera.


Menomatka

Aikainen aamulähtö meni hyvin, vaikka Helmi piti herättää kesken yöunien. Aamupala syötiin lähtöportilla, joka oli sopivasti lasten leikkipaikan vieressä. Helmi leikki siinä viimeiseen minuuttiin, vaikka olisimme lapsiperheenä päässeet ekana koneeseen. Mutta tämä osoittautui hyväksi valinnaksi, sillä Helmi jaksoi sitten paremmin istua nousun ajan äitin sylissä eikä mankunut koneen käytävälle juoksemaan. Helmi oli lentokoneesta aivan innoissaan, mutta olisi kyllä halunnut useaan otteeseen mennä ulos kesken lentomatkan. Lento sujui yllättävän hyvin, vaikka neiti ei saanutkaan omaa paikkaa.


Eväät tosin eivät kovin hyvin maistuneet, eikä unikaan tullut kuin laskun aikana, jolloin pikkuneiti nukahti äidin syliin ja nukkui noin 25 min. Kreetan lentokentällä vastaan tulvahti uskomaton kosteus ja lämmin ilma ja oma pitkähihainen tuntui olevan varsinkin bussissa vähän liikaa. Helmi oli uusista maisemista innoissaan, varsinkin kun sai istua bussissa omalla paikalla ja katsella hienoja maisemia ikkunasta. Meitä simpukoita ilahduttivat erityisesti mahtavat, välillä jopa lumihuippuiset vuoret ja joka puolella näkyvä vehreys appelsiini- ja sitruunapuineen. Perillä hotellilla olimme noin puolen päivän aikaan, joten kokonaisuudessaan menomatkamme kesti n.7,5 tuntia (kotiovelta hotelli Geraniotikseen)


Majoitus

Huoneistohotellimme oli mukava ja kuvausten mukainen. Olimme tämän kaudet ekat vieraat, minkä kyllä huomasi huoneistossa: oli kuin mökillä talven jälkeen eli kosteaa ja kylmää. Mutta onneksi sää oli lämmin, lähes koko ajan yli 20 astetta (paitsi öisin noin 15) ja meillä oli lämmitys niin kyllähän se meidänkin majoitustilamme lämpimäksi saatiin... Tilaa oli mukavasti ja Helmillä oli matkasänky valmiiksi pedattuna. Parvekkeelta oli kiva näkymä uima-altaalle ja merelle. Hotellissamme oli mukavan rauhallista, ekan viikonlopun meitä oli vain 5 suomalaisporukkaa ja sitten myöhemmin tuli muutama ruotsalaisperhe.

Eli saimme olla omassa rauhassa, oli mahdollista esim. käydä uima-altaalla aivan yksinään. Eikä hotellin viereisessä leikkipuistossakaan ruuhkaa ollut. Toisaalta koska turistisesonki ei ollut vielä kunnolla alkanut, niin moni asia oli vähän vielä talviteloilla, mistä tosin ei nyt mitään suurta haittaa ollut.


Ruoka ja juoma
Kreetalainen ruoka oli ihanan hyvää, edullista ja annokset lähestulkoon aina reiluja. Lisäksi palvelu ravintoloissa oli ystävällistä ja yleensä suht nopeaakin. Kertaakaan kukaan ei yrittänyt vedättää meitä, emme törmänneet ylisuuriin kattausmaksuihin tai saaneet huonoa ruokaa. Ravintolavalintoihimme vaikutti suuresti Elinan ja Helmin kasvisruokavalio ja Helmin allergiat, toissijaisesti mukava sijainti ja esim. leikkipaikka (joka tosin oli houkutuksena todella monessa).
Söimme pääasiassa Plataniaksessa, kerran Plataniaksen yläkylässä (mahtavat maisemat auringonlaskun aikaan) ja pari kertaa Hanian kaupungissa.

Lisäksi laitoimme itse ruokaa. Tosin paikalliset marketit olivat kyllä melkoinen pettymys, tuoreita kasviksia oli huonosti tarjolla ja monet hinnat olivat jopa yli Suomen hintojen. Hyviä oliiviöljyjä, leivonnaisia ja leipää löytyi kuitenkin huomattavasti halvemmalla kuin kotomaassa.
Aamiaisen söimme aina "kotosalla": puuroa (elovena-pusseista), presso-kahvia, hyvää leipää, juustoa, hunajaa, maustamatonta jugurttia, hedelmämehua...
Melkoinen luksus-aamiainen verrattuna kotona syötäviin arkiaamiaisiin!


Ravintolaruuista lähes kaikki maistamamme oli hyvää, mutta muutama mainittakoon: kreetalainen ja kreikkalainen salaatti, kesäkurpitsapyörykät, "pyörtynyt imaami" (munakoiso-tomaatti-juustopaistos), täytetyt paprikat ja tomaatit, juusto- ja pinaattipiiraat. Juho maisteli myös "lihaisia herkkuja", mutta ne jääköön eettisista syistä mainostamatta=).
Helmi (ja kaikki muutkin lapset) otettiin ravintoloissa todella ihanasti vastaan, Helmin mielestä tarjoilijat tunkivat liiankin lähelle poskia ja päätä taputtelemaan. Syöttötuoli tai vastaava löytyi joka paikasta, samoin lasten annoksen sai melkein mistä ruuasta vaan ja muutaman kerran Helmille valmistettiin ihan oma annos, kun ei meinannut listalta löytyä mitään kasvisherkkua ilman tomaattia.


Juomista sen verran, että Helmi joi superpaljon pillimehuja, äiti ja isi maistelivat joskus maltillisesti paikallisia "huh-huh-juomia "(Helmin nimitys alkoholijuomille, lähinnä maistelimme muutaman kerran viiniä, olutta ja joskus ouzoa aterian päätteeksi).
Kokeilimme myös kreikkalaista kahvia (melkoisen tiukkaa kamaa) sekä "paikallista" frappea, eli jääkahvia, joka tehdään pikakahvista ja ei ole mitenkään erityisen hyvää, vaikka kaikki sitä juovatkin (siis myös paikalliset).

Hauskinta oli kuitenkin etsiä tavallista maitoa, koska yleensä myynnissä oli vain "kestomaitoa", eikä sen maku ollut ihan lähellä suomalaista. Muutaman kerran löytyi "tuoremaitoa" ja sitä nauttittiin antaumuksella, neitikin maisteli ja pyysi lisää. Syykin selvisi, rasvaprosentti oli 2,5!